Nietolerancje pokarmowe (gluten, laktoza, fruktoza), panel badań genetycznych

Nietolerancje pokarmowe (gluten, laktoza, fruktoza), panel badań genetycznych

Badania wchodzące w skład pakietu pozwalają na analizę predyspozycji genetycznych do nietolerancji pokarmowych określonych składników diety: glutenu, laktozy i fruktozy w ramach jednego testu i pojedynczego pobrania materiału.

Wyniki badania pozwalają na ustalenie źródła zgłaszanych przez pacjenta dolegliwości, a także na opracowanie spersonalizowanej, dostosowanej do uwarunkowań genetycznych diety z wykluczeniem określonych składników pokarmowych.

W skład pakietu wchodzą:

  • badanie oceniające genetyczne predyspozycje do rozwoju celiakii, obejmujące analizę trzech alleli kodujących podjednostki układu zgodności tkankowej MHC (u człowieka nazywanego kompleksem HLA), o udowodnionym związku z pełnoobjawową celiakią.  Badanie zalecane jest przede wszystkim w celu wykluczenia choroby u pacjentów z objawami sugerującymi celiakię- negatywny wynik pozwala ją wykluczyć z 99% prawdopodobieństwem. 
  • badanie nietolerancji laktozy typu dorosłego, na podstawie analizy polimorfizmu C-13910T w genie kodującym laktazę (enzym rozkładający laktozę). U nosicieli określonych wariantów genetycznych dochodzi do spadku produkcji enzymu, a tym samym do obniżenia zdolności organizmu do trawienia laktozy. Dolegliwości towarzyszące nietolerancji laktozy mogą pogłębiać się wraz z wiekiem chorego.
  • badanie w kierunku fruktozemii wrodzonej, na podstawie analizy mutacji A150P i A175D w genie kodującym aldolazę B (enzym rozkładający fruktozę). Choć u nosicieli niekorzystnych wariantów genetycznych nietolerancja fruktozy jest wrodzona, to może ona pozostać przez długi czas niewykryta, np. na skutek niechęci do spożywania owoców przez dzieci.

Wykonanie badania jest zalecane przede wszystkim:

  • dla osób zgłaszających objawy sugerujące nietolerancje pokarmowe lub inne nieswoiste dolegliwości ze strony układu pokarmowego
  • dla osób świadomie planujących dietę, opartą na indywidualnych predyspozycjach genetycznych,
  • dla osób, które zastanawiają się nad wykluczeniem glutenu, laktozy lub fruktozy ze swojej diety.

Pakiet zawiera nastepujące badania
  • Celiakia (DQ2.2/DQ2.5/DQ8) met. PCR Strona badania
  • Nietolerancja laktozy typu dorosłego - analiza polimorfizmu 13910 genu LCT met, PCR Strona badania
  • Fruktozemia wrodzona - mutacje A150P i A175D w genie ALDOB Strona badania
POLECANE BADANIA
POLECANE ARTYKUŁY

    Fruktozemia wrodzona - czym jest ? Badania genetyczne w diagnostyce fruktozemii

    Fruktozemia, inaczej nietolerancja fruktozy, to wrodzona choroba metaboliczna. Polega ona na niedoborze lub całkowitym braku enzymu odpowiedzialnego za rozkład fruktozy, sacharozy i sorbitolu. W efekcie w organizmie chorego dziecka zaczynają gromadzić się toksyczne produkty pośrednie, stopniowo uszkadzające komórki wątroby i nerek. Czym dokładnie jest fruktozemia? W jaki sposób można ją odziedziczyć? Jak można ją zdiagnozować? Na te i inne pytania znajdziesz odpowiedzi poniżej.

    Czytaj dalej