Nutrigenetyka - nowoczesne oblicze dietetyki

Personalizacja zaleceń żywieniowych stanowi nową koncepcję podejścia do dietetyki. Trenerzy personalni i dietetycy projektują indywidualne jadłospisy w oparciu o wiek, wagę, wzrost oraz poziom aktywności fizycznej swoich podopiecznych.

Czy można jeszcze bardziej dopasować dietę do konkretnej osoby? Okazuje się, że można. Taką możliwość daje nowatorska koncepcja badań nutrigentycznych GENOdiagDIETA, oferowanych przez platformę badań genetycznych Nowa Genetyka.

Czym są badania nutrigenetyczne?

Nutrigenetyka jest stosunkowo młodą gałęzią badań, poszukującą związków pomiędzy nutri − czyli żywieniem a genetyką − czyli analizą genów. Choć istnieją ogólne zależności, w jaki sposób poszczególne składniki pokarmowe wpływają na ciało ludzkie, tak naprawdę metabolizm każdego człowieka może być nieco inny i inaczej reagować na produkty pokarmowe. Badania nutrigenetyczne GENOdiagDIETA prezentują nowoczesne oblicze dietetyki, ponieważ ich metodyka jest oparta na analizie DNA, czyli kodu genetycznego, od którego zależy jak powinny wyglądać spersonalizowane zalecenia dietetyczne, dla każdego z pacjentów.

Kod genetyczny stanowi swego rodzaju „paszport”, w którym zapisane są nasze indywidualne dane takie jak kolor oczu i włosów, jak również predyspozycje do nadwagi lub otyłości oraz aktywność różnych enzymów. Budowa każdej komórki ciała, funkcjonowanie każdego procesu w organizmie zaprogramowane są w DNA. Zatem wykonując analizę wybranych genów związanych z metabolizmem, jesteśmy w stanie z dużym prawdopodobieństwem przewidzieć, jak zareaguje nasz organizm na różne składniki diety.

Dla kogo są badania nutrigenetyczne i po co je robić?

Panele badań nutrigenetycznych GENOdiagDIETA może wykonać każdy, kto chce odżywiać się świadomie. Nie ma dla nich ograniczeń wiekowych, a wykonane u dzieci pozwolą odpowiedzialnie wykształcić ich nawyki żywieniowe. Często zadajemy sobie pytania typu: „Dlaczego kolejna dieta nie działa i nie chudnę?”, „Dlaczego mam wysoki cholesterol, chociaż nie mam nadwagi?”, „Czy modna obecnie dieta bezglutenowa jest dla mnie?”, „Czy nie zaszkodzę sobie bardziej niż pomogę?”, „Czy palenie szkodzi każdemu tak samo?” Okazuje się, że odpowiedzi na te i podobne pytania można poszukać w genach.

Nutrigenetyka pomaga właściwie dobrać dietę lub zmodyfikować nawyki żywieniowe. Choć zasady zdrowego stylu życia są niezmienne, niuanse wyczytane z kodu genetycznego mogą wpłynąć na poprawę metabolizmu jednostki i osiągnięcie zakładanych celów zdrowotnych. Badania z zakresu nutrigenetyki wykonać mogą także osoby cierpiące na ciężkie do zdiagnozowania objawy ze strony układu pokarmowego. Za pomocą testów nutrigenetycznych  w laboratorium genetycznym możliwe jest sprawdzenie, czy przyczyną tych objawów nie są np. genetycznie uwarunkowane nietolerancje pokarmowe. 

GENOdiagDIETA – geny metabolizmu i otyłości

Wyniki panelu badań GENOdiagDIETA – geny metabolizmu i otyłości wskazują na predyspozycje do genetycznie uwarunkowanej otyłości i pozwalają w oparciu o poznane warianty genetyczne, dotyczące metabolizmu na ustalenie odpowiednich proporcji makroskładników, czyli cukrów i tłuszczów w diecie. Taka analiza umożliwia także ocenienie predyspozycji do zaburzeń lipidowych, u podstaw których leżą choroby cywilizacyjne, takie jak miażdżyca czy choroba niedokrwienna serca, a także ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2., w przypadku wykrycia predyspozycji do insulinooporności.

GENOdiagDIETA – geny nietolerancji pokarmowych

Popularne ostatnio stosowanie diet eliminacyjnych, takich jak np. dieta bezglutenowa czy bezlaktozowa jest modne, ale czy w każdym wypadku uzasadnione? Jeśli coś eliminujemy, powinniśmy wiedzieć, czym należy pewną grupę produktów zastąpić, żeby nie pozbawić się ważnych mikroelementów. 

Analizując geny związane z szeroko pojętą wrażliwością pokarmową w panelu badań GENOdiagDIETA – geny nietolerancji pokarmowych można określić swoje predyspozycje genetyczne do rozwoju celiakii (poważnej choroby związanej z brakiem tolerancji glutenu), a także dowiedzieć się, czy takie składniki diety jak kofeina, laktoza, sól kuchenna lub alkohol nie są dla organizmu za dużym obciążeniem, mogącym rodzić poważne konsekwencje. 

Znając swój genotyp w tym obszarze, można modyfikować dietę zgodnie z możliwościami organizmu, świadomie wykluczając pewne grupy pokarmów lub zastępując je innymi.

GENOdiagDIETA – geny metabolizmu witamin i antyoksydantów

Także genetycy poszukują „eliksiru młodości”, angażując się w badania nad genami związanymi z procesami starzenia się organizmu oraz tymi, które działają w sposób przeciwny, chroniąc organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników – jednego z głównych sprawców starzenia się i rozwoju chorób. Co ważne, wydajność tych mechanizmów obronnych organizmu jest u każdego inna i również jest zapisana w DNA. 

Zanieczyszczone środowisko, powszechne stosowanie dodatków do żywności, promieniowanie UV, dym papierosowy czy alkohol, w przypadku niedostatecznej aktywności mechanizmów antyoksydacyjnych organizmu, mogą prowadzić do tzw. stresu oksydacyjnego, czyli sytuacji, kiedy liczba wolnych rodników przewyższa możliwości antyoksydacyjne. Do prawidłowego działania naturalnych mechanizmów ochronnych, konieczne są zarówno wewnętrzne układy enzymatyczne, jak i witaminy i minerały, dostarczane wraz z pożywieniem. Warto więc poznać warianty genetyczne odpowiedzialne za „wymiatanie wolnych rodników” i zapotrzebowanie na mikroelementy, aby dowiedzieć się, czy i w jakim stopniu należy w tym zakresie wspomagać organizm odpowiednią dietą lub ewentualną suplementacją. Panel badań GENOdiagDIETA – geny metabolizmu witamin i antyoksydantów zapewnia taką możliwość.

Nutrigenetyka − badania, które pomogą Ci zdrowo żyć!

Wyniki badań nutrigenetycznych dają narzędzie do personalizacji zaleceń dietetycznych w oparciu o indywidualny kod genetyczny. Pozwalają na świadome zaplanowanie sposobu odżywiania, zgodne z rytmem i potrzebami własnego organizmu. Stawiając na profilaktykę, pomagają jak najdalej odsunąć w czasie, a wręcz skutecznie zapobiec, rozwojowi chorób, zwłaszcza chorób cywilizacyjnych, których ryzyko społecznego wystąpienia jest coraz większe. Świadomość wynikająca z wyników badań predyspozycji genetycznych daje bowiem silny bodziec do zmiany stylu i sposobu życia, tak aby jak najdłużej móc cieszyć się pełnią zdrowia. 

Zapraszamy do zapoznania się z ofertą badań Nowa genetyka, w której można znaleźć optymalnie zaprojektowane profile badań, umożliwiające kompleksową analizę genetyczną poszczególnych obszarów metabolizmu i nietolerancji pokarmowych. Osoby, które mają wątpliwości, jaki rodzaj badania wybrać, zachęcamy do kontaktu z Doradcą Pacjenta TUTAJ

Polecane artykuły

Nowy lek dla pacjentów z hipercholesterolemią rodzinną

Hipercholesterolemia rodzinna to jedna z rzadkich chorób genetycznych, zagrażających życiu. U pacjentów, którzy odziedziczyli niekorzystny wariant genetyczny, dochodzi do znacznego podwyższenia poziomu cholesterolu, prowadzącego się do przyspieszonego rozwoju miażdżycy i jej powikłań. Najbardziej niebezpiecznym wariantem hipercholesterolemii rodzinnej jest jej postać homozygotyczna, która może objawiać się wysokim poziomem cholesterolu LDL już od pierwszych dni życia.

Czytaj dalej

Nietolerancja laktozy – czy może być dziedziczona? Przyczyny i objawy nietolerancji laktozy

Nietolerancja laktozy jest bardzo popularnie występującym schorzeniem dającym objawy ze strony przewodu pokarmowego. Na skutek zupełnego braku lub niewystarczającego poziomu laktazy dochodzi do niewłaściwego rozkładu tzw. cukru mlecznego. O tym, jakie są przyczyny i objawy nietolerancji laktozy, w jaki sposób diagnozuje się nietolerancję laktozy oraz czego należy unikać mając stwierdzoną nietolerancję laktozy, przeczytasz w poniższym artykule.

Czytaj dalej

Jaką rolę w leczeniu otyłości pełnią badania genetyczne?

Światowy Dzień Otyłości został ustanowiony przez koalicję organizacji współpracujących ze Światową Organizacją Zdrowia (WHO) w 2010 r. Jego celem jest zwrócenie uwagi społeczeństwa na zagrożenia zdrowotne wynikające z nadwagi i otyłości i pokazanie skali problemu, który obecnie dotyka już ponad 2 miliardów ludzi na świecie. W 2022 Światowy Dzień Otyłości obchodzimy 4 marca.

Czytaj dalej
POLECANE BADANIA

    e-PAKIET GENOdiagDIETA - geny metabolizmu i otyłości

    Badanie przydatne w opracowywaniu diety spersonalizowanej. Otyłość stanowi jedno z największych zagrożeń epidemiologicznych XXI w. Dane Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) wykazują, że u 50% populacji w rejonie europejskim występuje nadwaga, a u 25% zdiagnozowano otyłość.

    783,00 zł

    e-PAKIET GENOdiagDIETA - pełny profil nutrigenetyczny

    Panel GENOdiagDIETA pełny profil nutrigenetyczny oferuje oznaczenie polimorfizmów w genach związanych z poszczególnymi obszarami metabolizmu:

    • w genach  metabolizmu i otyłości (FTO,FABP2, PPARAY, Apo, ADRB3)– odpowiadających za metabolizm węglowodanów i lipidów, a także predyspozycje…

    2006,00 zł

    e-PAKIET GENOdiagDIETA - geny nietolerancji pokarmowych

    Panel GENOdiagDIETA – geny nietolerancji pokarmowych oferuje oznaczenie polimorfizmów w wybranych genach odpowiedzialnych z przemiany metaboliczne.
    Pozwala to na ustalenie ryzyka genetycznie uwarunkowanych nietolerancji wybranych składników diety.
     
    Badanie obejmuje oznaczenie polimorfizmów…

    941,00 zł

    e-PAKIET GENOdiagDIETA - geny metabolizmu witamin i antyoksydantów

    Panel GENOdiagDIETA – geny metabolizmu witamin i antyoksydantów oferuje oznaczenie polimorfizmów w wybranych genach kodujących elementy szlaków biochemicznych odpowiedzialnych za usuwanie wolnych rodników, gospodarkę folianami i przyswajanie  wybranych witamin.
     
     
    Badanie obejmuje…

    886,00 zł