Amylaza
Amylaza. Ocena aktywności amylazy w krwi, przydatna w diagnostyce i różnicowaniu chorób trzustki.
Amylaza. Ocena aktywności amylazy w krwi jest wykonywana w diagnostyce i różnicowaniu chorób trzustki. Amylazy są enzymami należącymi do hydrolaz, rozkładającymi skrobię i inne polisacharydy, wytwarzanymi głównie w komórkach wydzielniczych trzustki i ślinianek, odpowiednio: amylaza trzustkowa i ślinowa. U człowieka występują dwa z trzech rodzajów amylaz (amylaza alfa i gamma). W ludzkiej krwi stwierdza się 8 izoform amylazy pochodzących z trzustki i gruczołów ślinowych oraz z komórek wydzielniczych śluzówki jelita cienkiego, gruczołów mlecznych oraz komórek jajników i jąder. Wzrost aktywności amylazy w krwi świadczy o przedostaniu się enzymu do osocza z przewodów wyprowadzających trzustki, przy czym wzrost ten jest wyraźny w przypadku ostrych stanów zapalnych, a nieznaczny w stanach przewlekłych. Wzrost aktywności amylazy w surowicy, towarzyszący objawom klinicznym zapalenia trzustki, pozwala na rozpoznanie zapalenia trzustki z czułością bliską 90%. Czułość kliniczna rozpoznania zapalenia trzustki wzmocniona jest przez równoległe oznaczenie w krwi aktywności lipazy trzustkowej. Wzrost aktywności amylazy w surowicy może także towarzyszyć stanom patologicznym nie związanym z trzustką, jak ostra niewydolność nerek, zapalenie ślinianek (świnka), urazy brzucha, niedrożność jelita, perforacje wrzodów przewodu pokarmowego. Wzrost aktywności amylazy może być spowodowany także istnieniem w krwi makroamylazy – formy powstałej z łączenia przez przeciwciała pojedynczych cząsteczek, o dłuższym okresie półtrwania w krążeniu, mimo prawidłowo działających nerek (makroamylazemia).