IgA
Immunoglobuliny IgA. Oznaczenie przydatne w diagnostyce chorób i patologii związanych z limfocytami B oraz diagnostyce chorób układu oddechowego i pokarmowego.
Immunoglobuliny IgA, są immunoglobulinami wytwarzanymi najobficiej, w ilości przekraczającej 9 g na dobę. Posiadają dwie główne podklasy: monomeryczną podklasę IgA1 obecną jako główna frakcja IgA w osoczu oraz dimeryczną IgA2 wydzielaną i obecną na błonach śluzowych, odporną na działanie protez bakteryjnych i proteaz przewodu pokarmowego. IgA wydzielane przez błony śluzowe i posiadające fragment wydzielniczy, nazywane są wydzielniczymi sIgA. Są obecne wydzielinie dróg oddechowych, w drogach moczowych, jelicie, ślinie i łzach. IgA pośredniczą w mechanizmach odpornościowej reakcji humoralnej zachodzących w obrębie błon śluzowych dróg oddechowych i przewodu pokarmowego (układu GALT, ang. gut-associated lymphoid tissue – tkanka limfatyczna przewodu pokarmowego i MALT, ang. mucosa-associated lymphoid tissue – tkanka limfatyczna związana z błonami śluzowymi) oraz układu moczo-płciowego. Niedobory IgA mogą mieć charakter dziedziczny o częstości zależnej od populacji. Niedobory IgA wpływają na obniżenie odporności, głównie jednakże, w przypadku współistniejących deficytów przeciwciał innych klas, natomiast mogą zwiększać ryzyko chorób autoimmunizacyjnych (tocznia rumieniowatego układowego i celiakii) oraz zakażeń przewodu pokarmowego. Nefropatia zwiazana z IgA obserwowane jest głównie u chorych na choroby współistniejące, związane ze wzrostem IgA, jak choroby wątroby lub celiakia. Porównaj badanie 245.