e-Pakiet fit & active maximum z konsultacją
Badania zawarte w tym pakiecie to zestaw umożliwiający poszerzoną ocenę stanu zdrowia, sprawności metabolizmu, jak i potencjalnych zaburzeń endokrynologicznych. Obejmuje również diagnostykę anemii z niedoboru żelaza bądź witamin oraz celiakii.
Oznaczenia CRP oraz żelaza i ferrytyny uzupełniają informacje uzyskane w morfologii krwi. Podwyższone stężenie białka CRP świadczy o istniejącym w organizmie stanie zapalnym, który powinien być wyeliminowany przed rozpoczęciem diety czy wzmożonej aktywności fizycznej. Obniżone poziomy żelaza i ferrytyny wskazują na ryzyko rozwoju anemii syderopenicznej. Niedobór kwasu foliowego lub witaminy B12 (częsty u osób z chorobami przewodu pokarmowego lub stosujących dietę wegetariańską lub wegańską) prowadzić może do tzw. niedokrwistości megaloblastycznej.
Poziom elektrolitów (sodu i potasu) jest istotny w ocenie wydolności serca u osób z zaburzeniami krążenia i funkcji nerek oraz aktywnych fizycznie osób zdrowych.
Zaburzenia przemian węglowodanów powodują zmiany stężeń glukozy i insuliny na czczo, które wskazywać mogą na stan przedcukrzycowy lub nawet cukrzycę. Na podstawie wyników tych dwóch parametrów wyliczyć można tzw. wskaźnik HOMA-IR, informujący o insulinooporności. Ze wzrostem wartości tego wskaźnika rośnie ryzyko rozwoju cukrzycy. Poziom glukozy we krwi na przestrzeni 3 miesięcy poprzedzających badanie ocenić można na podstawie odsetka hemoglobiny glikowanej.
Wyniki lipidogramu pozwalają na ocenę metabolizmu tłuszczów. Wśród parametrów tego badania znajdziemy cholesterol całkowity, cholesterol LDL, nie-HDL oraz trójglicerydy – powiązane ze zwiększonym ryzykiem rozwoju chorób sercowo-naczyniowych oraz cholesterol HDL, mający udział w zmniejszaniu tego ryzyka. Do zaburzeń funkcji naczyń prowadzić też może podwyższony poziom kwasu moczowego. Jego skutkiem jest też dna moczanowa. Zwiększone stężenie kwasu moczowego we krwi może być wynikiem zaburzeń metabolicznych, skutkiem diety bogatej w puryny (mięso, podroby, owoce morza) i produkty zawierające syrop glukozowo-fruktozowy, jak i nadużywania alkoholu.
Głównym narządem odpowiadającym za przemiany metaboliczne m.in lipidów, cukrów i białek jest wątroba. Pełni ona również funkcję detoksykującą. Próby wątrobowe pomogą ocenić kondycję tego organu.
W oczyszczaniu organizmu istotną rolę pełnią też nerki. Od ich sprawności zależy również dobrostan serca i kości. Oznaczenie kreatyniny (wraz z wyliczeniem wskaźnika eGFR) pozwala na wykrycie niewydolności tego narządu.
W pakiecie znalazło się też oznaczenie autoprzeciwciał anty-tTG w kasie IgA. Jest to wstępny test w diagnostyce celiakii, służący również do monitorowania leczenia tego schorzenia. Zdiagnozowana celiakia oraz nieceliakalna nadwrażliwość na gluten to jedyne bezwzględne wskazania do eliminacji glutenu z diety.
Poszczególne narządy i układy budujące nasze ciało nie funkcjonują w oderwaniu od siebie. Nad ich spójnym działaniem czuwają systemy nerwowy i hormonalny. Hormony uwalniane przez tarczycę zapewniają odpowiednie tempo przemiany materii, więc zaburzenia funkcji tego gruczołu mogą prowadzić do niewytłumaczalnych innymi względami zmian masy ciała (zarówno nagłego tycia, jak i chudnięcia). Podstawowym badaniem obrazującym funkcję tarczycy jest TSH. Ocena poziomów wolnych frakcji hormonów tarczycy (fT3 i fT4) przydatna być może przy podejrzeniu innych niż pierwotne przyczyn chorób tarczycy (np. drugorzędowa niedoczynność/nadczynność tarczycy) oraz u pacjentów z chorobliwą otyłością oraz tych leczonych z powodu chorób tarczycy. Autoprzeciwciała anty-TPO w znacznie podwyższonym mianie (500-kilka tysięcy) świadczyć mogą o autoimmunologicznym zapaleniu tarczycy w chorobie Hashimoto. Przeciwciała przeciw tyreoglobulinie (anty-TG) mogą być wykrywane w chorobie Hashimoto, jak i w innych chorobach tarczycy.
Innym hormonem regulującym przemiany metaboliczne jest kortyzol. Nazywany hormonem stresu, stymuluje reakcję organizmu na zagrożenie („walcz lub uciekaj”). Jego chronicznie podwyższony poziom (np. w związku ze stresem lub przewlekłym stanem zapalanym) może prowadzić do zwiększenia masy ciała, zaburzać funkcjonowanie układu odpornościowego, a nawet zwiększać ryzyko rozwoju nowotworów, alergii pokarmowych, zaburzeń żołądkowo-jelitowych i chorób autoimmmunologicznych.
Odczucia głodu i sytości są też kontrolowane przez liczne hormony produkowane obwodowo, m.in. przez komórki tkanki tłuszczowej. Jednym z nich jest leptyna, nazywana hormonem sytości. U osób z nadwagą i otyłością może dojść do wytworzenia stanu oporności na leptynę, w którym pomimo obecności tego hormonu w dużym stężeniu nie pełni on swych funkcji – nie hamuje apetytu.
W pakiecie znalazło się też oznaczenie witaminy D3. Ta witamina-hormon jest niezbędna dla mocnych kości, ale ma swój udział również w regulacji funkcji układu odpornościowego, wpływa też na samopoczucie.
Pakiet zawiera usługę konsultacji wyników badań na czacie z wykwalifikowanym konsultantem (diagnostą laboratoryjnym lub lekarzem) świadczoną w serwisie konsultacje.diagnostyka.pl.