Geno Diag Dieta- geny nietolerancji pokarmowych
Geno Diag Dieta – geny nietolerancji pokarmowych. Geny metabolizmu i otyłości (HLA -DQ2/DQ8/DRB4, LPH, CYP1A2, ALDH2, ADH1C, ADH1B, ACE_I/D) – analiza genetyczna umożliwiająca opracowanie diety spersonalizowanej.
Konieczne uzupełnienie Zlecenia i Deklaracji Świadomej Zgody na badanie genetyczne.
Panel Geno Diag Dieta – geny nietolerancji pokarmowych oferuje oznaczenie polimorfizmów w wybranych genach odpowiedzialnych z przemiany metaboliczne. Pozwala to na ustalenie ryzyka genetycznie uwarunkowanych nietolerancji wybranych składników diety. Badanie obejmuje oznaczenie polimorfizmów w genach odpowiedzialnych za:
HLA -DQ2/DQ8/DRB4 – genetycznie uwarunkowanie celiakii LPH – genetycznie uwarunkowaną aktywność laktazy CYP1A2 – metabolizm kofeiny ALDH2,ADH 1C, ADH1B – metabolizm alkoholu ACE_I/D – rozwój nadciśnienia tętniczego sodozależnego Wynik zaopatrywany jest w opisowy raport. Wyniki badania umożliwiają potwierdzenie lub wykluczenie choroby w procesie diagnostycznym. Pozwalają na ustalenie optymalnej diety w oparciu o zdolności organizmu do tolerowania i metabolizowania wybranych jej elementów. Test oparty jest na łańcuchowej reakcji polimerazy w czasie rzeczywistym (ang. Real-time PCR). Jako matrycy używa się genomowego DNA wyizolowanego z krwi pełnej pacjenta.