Geno Diag Dieta-geny metabolizmu
Geno Diag Dieta-geny metabolizmu. Geno Diag Dieta – geny metabolizmu: FABP2, PPARγ, APOE, ADRB3). Badanie przydatne w opracowywaniu diety spersonalizowanej.
Konieczne uzupełnienie Zlecenia i Deklaracji Świadomej Zgody na badanie genetyczne. Badanie przydatne w opracowywanie diety spersonalizowanej. Otyłość stanowi jedno z największych zagrożeń epidemiologicznych XXI w. Dane Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) wykazują, że u 50% populacji w rejonie europejskim występuje nadwaga, a u 25% zdiagnozowano otyłość. Otyłość stanowi czynnik ryzyka wielu schorzeń, w tym cukrzycy typu 2, zaburzeń lipidowych oraz chorób sercowo-naczyniowych. Panel Geno Diag Dieta – geny metabolizmu i otyłości – oferuje oznaczenie polimorfizmów w wybranych genach w celu ustalenia predyspozycji do otyłości oraz zaburzeń związanych z gospodarką węglowodanowo – lipidową. Badane są:
PPARγ (ang. The peroxisome proliferator-activated receptor-γ) – gen receptora aktywowanego proliferatorami peroksysomów gamma; FABP2 (ang. Fatty Acid Binding Protein) – gen jelitowego białka wiążące kwasy tłuszczowe I, FABP; APOE (ang. Apolipoprotein E) – dwie mutacje genotypujące izoformę Apolipoproteiny E; ADRB3 (ang. Adrenoceptor Beta 3) – gen kodujący receptory adrenergiczne β-3.
Wyniki badania pozwolą ustalić „plan żywieniowy” uwzględniający zapotrzebowanie na poszczególne składniki pokarmowe, jednocześnie wskazując warunki optymalnej diety. W teście jako matrycy używa się genomowego DNA wyizolowanego z krwi pełnej (EDTA) pobranej od pacjenta. Do wyniku dodawany jest raport opisowy.