e-PAKIET WRAŻLIWOŚCI NA KOFEINĘ - badanie genetyczne
Badanie polega na analizie wariantu genu CYP1A2, który koduje enzym odpowiedzialny za metabolizowania kofeiny.
Gen CYP1A2 koduje białka wchodzące w skład cytochromu P450, odpowiadającego za metabolizm składników odżywczych i leków. Polimorfizm tego genu, czyli występowanie kilku odmian genu w populacji, sprawia, że u osób obdarzonych mniej korzystnymi wariantami dochodzi do zmniejszenia aktywności enzymu, a tym samym do obniżenia zdolności metabolizowania kofeiny. Osoby te wykazują mniejszą tolerancję na spożywanie kofeiny, która może kumulować się w organizmie i wywoływać negatywne efekty, takie jak wzrost ciśnienia krwi, ból głowy i zaburzenia nastroju. Ludzie, którzy wolno metabolizują kofeinę są także obciążeni wyższym ryzykiem nadciśnienia tętniczego i chorób serca.
Badanie genetyczne pozwala na określenie jaki wariant genu CYP1A2 występuje u pacjenta. Osoby posiadające niekorzystny wariant genu powinny ograniczyć spożywanie kawy oraz innych produktów zawierających kofeinę.
Wykonanie badania jest rekomendowane:
- osobom zgłaszającym objawy takie jak: wzrost ciśnienia krwi, ból głowy, rozdrażnienie i zaburzenia nastroju lub objawy gastryczne po spożyciu produktów zawierających kofeinę,
- osobom świadomie planującym swoją dietę, opartą na indywidualnych predyspozycjach genetycznych,
- osobom, które zastanawiają się nad wykluczeniem kofeiny ze swojej diety.